Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muži, kteří nenávidí ženy

V sobotu jsme oslavili Mezinárodní den rovnosti žen a mužů. Gender Studies mělo stánek v Praze na Andělu, kde jsme rozdávali noviny Půl na půl, ale také publikaci Pod hladinou: Fakta a mýty o znásilnění. Mezi kolemjdoucími byli i policisté, rozhovor s nimi byl opravdu zdrcující. Když jsme jim publikaci nabízeli, policisté ji odmítli a jeden z nich řekl: „Já jsem nikdy znásilněn nebyl.“ Když jsme na to reagovali, že se ale s potencionálními oběťmi setkává, odpověď zněla: „Ony si to přece zaslouží.“ Takovýto přístup mě prostě děsí a vůbec nepřispívá k tomu, abych se cítila bezpečnější.  

Když jsem se rozhodla psát blog o násilí na ženách, respektive o znásilnění nebo ještě spíše o tom proč se ženy musí stále bát mužů, bylo to ještě před touto historkou. Napadlo mě to v souvislosti s probíhajícím mistrovstvím světa ve fotbale.  V zahraničních médiích jsem si četla, kolik kondomů je potřeba dopravit do Jižní Afriky, aby muži, kteří se tam chystají, nedostali HIV od místních prostitutek. „Opravdu nevydržíte dva až čtyři týdny bez sexu?“, napadlo mě.  Nechám být, že se nikdo nezajímá o postavení žen (včetně prostitutek) v Jižní Africe, ale pouze o to, aby se fanoušci nenakazili a neroznášeli nám HIV v Evropě. Celá tato diskuze mi připomněla neustále přetrvávající zobrazení žen, jako sexuálních objektů pro muže. Reklamy, kalendáře, časopisy stále představují ženy v sexuálních erotických pozicích, aby se líbily mužům, protože proto tady ženy přece jsou, aby uspokojily sexuální potřebu mužů, kteří nevydrží bez sexu ani čtrnáct dní, když jedou na fotbal.

Proto se tedy bojím, když jdu večer domů. Média mě totiž stále přesvědčují, že pro muže jsem pouze sexuálním objektem a že muži bez sexu nevydrží. Bojím se, že pokud se mi něco stane, pokud bych se stala obětí znásilnění, policista, který se mnou bude situaci řešit, mi řekne: „vždyť vy jste si to zasloužila, měla jste hodně krátkou sukni a s tím chlápkem jste se v tramvaji bavila, tím jste mu přece dala něco najevo, co jste čekala?“

Já se ale s touto situací nechci smířit. Nepřestanu se snažit o to, aby se mediální diskuze změnila, aby ženy nebyly pouze sexuálními objekty, aby každý rozhovor na večírku neznamenal „chci se s tebou vyspat“,  abych věděla, že pokud ke znásilnění dojde, oběti se dostane pomoci, jak zdravotní, tak psychologické a tak i při vyšetřování pachatele, bez toho, aby byla její situace ještě zhoršována a zpochybňována. Snad se to jednou povede, protože ne všichni muži nenávidí ženy – a naopak.

Blog napsala Alexandra Jachanová Doleželová, zastupující ředitelka Gender Studies, o.p.s.

Autor: Kateřina Dušková | úterý 22.6.2010 11:57 | karma článku: 28,25 | přečteno: 4087x
  • Další články autora

Kateřina Dušková

Znásilnění v médiích: začarovaný kruh

Ať chceme nebo ne, média vstupují do našich životů v podstatě každodenně. Možná si to ani neuvědomujeme, ale jejich působení se zdaleka neomezuje na předávání tzv. „objektivních“ informací. Média samozřejmě selektují, nejen o jakých tématech budou referovat (některá jsou tedy důležitější než jiná), ale také jakým způsobem. Podle mediálních teoretiků tak média v podstatě konstruují společenskou realitu. Proces je ale samozřejmě složitější: novináři a novinářky jsou také ovlivněni veřejným míněním, občas jsou zahlceni předsudky a stereotypy atd. Ty se pak odráží v jejich příspěvcích do médií, a tak se roztáčí spirála, ze které není úplně jednoduché vystoupit.

12.5.2010 v 13:21 | Karma: 15,75 | Přečteno: 3008x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Neprověřuj, ale důvěřuj

Na následující věty jsem narazila v diskuzi pod článkem k tématu sexuálního násilí.: „...jako znasilneni si predstavuju hruzyplny zazitek, kdy se zeny zmocni zcela cizi muz nekde v temnem koute a psychicky ji zkazi cely zivot, pripadne jeste ex-partner, ktereho uz nechtela videt, ale takove ty "znasilneni" na party na wc, kam sla dobrovolne s milencem a najednou cukla, nebo dokonce s pravidelnym manzelem, akorat ze se ji zrovna nechce, zadny veleotres nezpusobi... Laicky receno, pokud nedrela nasucho, byla vzrusena a tedy nebyla znasilnena „

8.3.2010 v 12:28 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2370x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Nepříjemně blízká znásilnění

Znásilnění je děsivý čin. Pochopitelně, již samou svou podstatou, násilným vniknutím do intimní sféry člověka. Je ale děsivý také tím, jak často se děje a jak moc je opředený různými mýty a mylnými představami. Je ambivalentní. Je až příznačné, jak lidé silně odsuzují znásilnění a jejich pachatele, a druhým dechem jsou schopni odsoudit oběti, „protože si o to říkaly“, nebo se prostě jen na ně koukat skrz prsty.

17.2.2010 v 9:53 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3104x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Bylo by možné věnovat pozornost znásilnění a sexuálnímu násilí?

Právě jsem dočetla blogový příspěvek Meg Stone, ředitelky bostonské organizace IMPACT, která se zabývá prevencí násilí a zneužívání. Ve svém blogu reaguje na odezvu, kterou získala prasečí chřipka v médiích mezi širokou i odbornou veřejností a mezi politiky. Konkrétně přiznává: „Když vidím všechnu tu pozornost, která se dostává prasečí chřipce, žárlím.“ Vypočítává, kolik prostoru bylo věnováno prasečí chřipce v médiích, jaká opatření byla zavedena, aby bylo zabráněno jejímu širokému šíření, kolik význačných osob se k tématu vyjádřilo. A srovnává s prostorem věnovaným znásilnění: kromě krátkých informačních článků o sexuálních deliktech či textů o „prolhaných“ ženách, které ze sexuálního násilí obviňují slavné sportovce (zpěváky, herce atd.), je této problematice věnováno minimum pozornosti. Mimochodem, když si zadáte do googlu prasečí chřipka, vyběhne vám 4 440 000 odkazů. Když si zadáte znásilnění, je jich 188 000. Trochu nepoměr, že?

11.1.2010 v 13:25 | Karma: 16,48 | Přečteno: 2603x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Firemní miniškolky?

V souvislosti se snahami českého předsednictví o zpochybnění barcelonských cílů se opět otevírá diskuse o prorodinném balíčku, který navrhl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

7.2.2009 v 8:12 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3283x
Gender Studies, o.p.s. je nevládní neziskovou organizací, která slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. Cílem organizace je shromažďovat a dále zpracovávat a rozšiřovat informace související s genderovou tématikou.

Seznam rubrik